
Prezydent
Jacek Wójcicki zapowiedział przedsięwzięcia, które ułatwią sprawniejsze funkcjonowanie branży gastronomicznej. Wyznaczył koordynatora, który pomoże w relacjach z urzędnikami, w tworzeniu jasnych procedur i wskaże sposoby załatwiania formalności.
- Podczas ostatniej sesji rady miasta – w której nie mogłem uczestniczyć osobiście, ale uczestniczyłem online – słuchałem głosów naszych przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Słuchałem tego, jakie są ich potrzeby i na jakie trudności napotykają. Postanowiliśmy na nie odpowiedzieć niezwłocznie. Gastronomia to biznes ważny z przyczyn ekonomicznych, ale też społecznych, ma wpływ na tworzenie klimatu miasta. Zależy nam na jego rozwoju. Mamy już bardzo dobre doświadczenia we współpracy z gastronomią, wynikające choćby z organizacji Nocnego Szlaku Kulinarnego, stąd głos, który wybrzmiał podczas sesji, jest głosem, który chcemy natychmiast wziąć pod uwagę – mówił.
Jacek Wójcicki od wtorku powołał koordynatorkę do spraw branży gastronomicznej,
Darię Raniś z wydziału obsługi inwestora i biznesu, która zajmuje się m.in. organizacją Nocnego Szlaku Kulinarnego.
- Zależy nam na tym, o czym mówili przedsiębiorcy, żeby ze strony miasta była jedna osoba, która będzie pomagała w kontaktach, była ich przewodnikiem. Nasze stanowisko względem tego biznesu jest jasne. Chcemy, żeby gastronomia się dobrze rozwijała, chcemy, żeby ogródki gastronomiczne w Gorzowie były wypełnione klientami – dodał.
W najbliższych kilkunastu dniach koordynatorka przedstawi przedstawicielom branży, materiał roboczy do skonsultowania. Będą to wytyczne dotyczące projektowania i urządzania w przestrzeni miejskiej ogródków gastronomicznych. Dokument pozwoli przedsiębiorcom na poznanie wstępnych kryteriów ich tworzenia, na zrozumieniu założeń dotyczących bezpieczeństwa czy estetyki. Zostanie zaplanowany okres przejściowy, by wypracować wspólne stanowisko, a po uzgodnieniach, czas na ich wdrożenie. Według prezydenta najważniejszy jest jednak sygnał, który miasto przekazuje przedsiębiorcom gastronomicznym, że mają swojego przedstawiciela do pomocy w załatwieniu wszystkich spraw.
– Cieszę się, że będziemy kontynuować naszą współpracę i cieszę się, że będę takim wsparciem dla gorzowskich restauratorów. W naszym wydziale obsługujemy wielu różnych przedsiębiorców i zawsze staramy się im pomagać – mówiła Daria Raniś.
Dyrektor wydziału obsługi inwestora i biznesu urzędu miasta
Jacek Gumowski podkreślił, że rolą koordynatora i całego wydziału jest usprawnianie komunikacji i pomoc. – W kontaktach bezpośrednich z biznesem chcemy wiedzieć, co u nich, a oni chcą wiedzieć, jakie miasto ma plany na rozwój. Nasz kontakt z biznesem jest stały, więc tutaj na dobrą sprawę wykorzystamy te doświadczenia, ale wzmocnimy sygnał dla gastronomii, że mają swojego bezpośredniego opiekuna.
Oprac. redakcja
foto Łukasz Kulczyński
Nie zawłaszczać mitu założycielskiego Lubuskiego
- Nie wierzę w tę inicjatywę – mówi o spotkaniu dotyczącym Nowej Umowy Paradyskiej marszałek województwa lubuskiego Marcin Jabłoński.
W poniedziałek, ...
<czytaj dalej>Coraz bliżej święta
Otwarcie hali sportowo-widowiskowej Arena GORZÓW jest głównym elementem tegorocznej kampanii „Gorzów blisko świąt”. Dwudniowa impreza zaplanowana jest w dniach 9-10 ...
<czytaj dalej>Chcą nowego porozumienia paradyskiego
Prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, wspólnie z prezydentami Zielonej Góry Januszem Kubickim i Nowej Soli Jackiem Milewskim, jest inicjatorem i współorganizatorem ...
<czytaj dalej>Uzasadnienie inicjatywy obywatelskiej
Publikujemy UZASADNIENIE INICJATYWY OBYWATELSKIEJ na rzecz skrócenia urzędowej nazwy miasta Gorzów Wielkopolski i przywrócenia jej historycznego polskiego brzmienia – GORZÓW.
WSTĘP
tylko ...
<czytaj dalej>