
Ruszyła XX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Organizuje go Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Związek Województw RP. Zgłoszenia regionalnych produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego oraz napojów można nadsyłać do 15 maja.
Żywnościowe produkty regionalne to surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia potraw. Muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami wynikającymi ze specyficznych warunków i glebowych regionu, z którego pochodzą.
Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów. Mogą być przygotowane i przywiezione do oceny przez osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne czy małe firmy branży rolno-spożywczej. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.
Kategoria Regionalne Potrawy ma na celu identyfikację oraz określenie miejsc wytwarzania poszczególnych potraw, np. w firmach gastronomicznych lub w gospodarstwach agroturystycznych. Ma przyczynić się do promowania lokalnej tradycyjnej żywności przez regionalna gastronomię, budowy produktu turystycznego i marki regionu.
Wypełnione karty zgłoszeń na regionalny produkt żywnościowy lub potrawę należy przesłać na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego, Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Podgórna 7, 65 – 057 Zielona Góra do dnia 15 maja 2020 r.
Bliższe informacje na temat konkursu można uzyskać w Departamencie Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich u Piotra Czury, nr tel. (68) 456 52 72 lub pod adresem e-maila: p.czura@lubuskie.pl
Laureaci regionalnej edycji konkursu otrzymają nagrody ufundowane przez Marszałka Województwa. Przedstawiciele komisji konkursowych dokonają dodatkowych nominacji nagrodzonych produktów i potraw regionalnych do nagrody honorowej „Perła 2020”.
Na szczeblu regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Finał regionalnego Lubuskiego konkursu odbędzie się 7 czerwca 2020 r. w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze-Ochli. Komisje konkursowe oceniać będą regionalny produkt żywnościowy oraz potrawę regionalną.
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne
2. Produkty i przetwory z ryb
3. Produkty mleczne
4. Miody
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
2. Przetwory warzywne
3. Produkty zbożowe
4. Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
2. Napoje alkoholowe
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączone produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 maja 2020 r.
Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze
Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich
ul. Podgórna 7
65-057 Zielona Góra
Więcej na stronie:
http://lubuskie.pl/news/27127/806/Nasze-Kulinarne-Dziedzictwo-Smaki-Regionow-zapraszamy-do-udzialu/d,news-bootstrap/
oprac. redakcja
Miasto szuka nawigatorów biznesu
Ruszył nabór do kolejnej edycji konkursu o Nagrodę Gospodarczą Prezydenta Miasta „Nawigator biznesu MOF GW”. Konkurs kierowany jest do firm ...
<czytaj dalej>Po dowód osobisty do 13.30
Po dowód osobisty do 13.30.
W najbliższy piątek (31 marca) obsługa klientów Urzędu Miasta związana z dowodami osobistymi (składanie wniosków o ...
<czytaj dalej>Kalwaria Rokitniańska
Diecezjalne sanktuarium maryjne w Rokitnie zaprasza do udziału w nabożeństwie Kalwarii Rokitniańskiej urządzanym tradycyjnie w piątek przed Niedzielą Palmową (31 ...
<czytaj dalej>Bardzo dużo zmian w komunikacji miejskiej
Do 24 marca zaplanowano konsultacje nowych rozkładów jazdy komunikacji miejskiej. Mają one skoordynować sieć połączeń, tak aby odpowiadała potrzebom mieszkańców, ...
<czytaj dalej>