
Å»eberka z dzika w pomidorach z miodem – to 83. potrawa, która trafiÅ‚a na LubuskÄ… ListÄ™ Produktów Tradycyjnych. Wniosek zÅ‚ożyÅ‚ GoÅ›ciniec u Deców z Karszyna.
Historia przepisu siÄ™ga 1944 r., kiedy mieszkaÅ„cy Kresów Wschodnich zostali przeniesieni na Ziemie Zachodnie i przywieźli tu wÅ‚asne tradycje zwiÄ…zane m. in. z przygotowywaniem pożywienia. Ich kuchnia wyróżnia siÄ™ szczególnym upodobaniem do potraw z miÄ™sem, ze szczególnym uwzglÄ™dnieniem dziczyzny.
Przepis na żeberka z dzika
Å»eberka solimy i zostawiamy w chÅ‚odnym miejscu na dobÄ™. Później nacieramy je marynatÄ… przygotowanÄ… z: miodu spadziowego, swojskiego przecieru pomidorowego, octu spirytusowego, octu sÅ‚odowego z jÄ™czmienia, soli, pieprzu, cebuli, czosnku i czarnej melasy buraczanej. Å»eberka w marynacie zostawiamy ponownie na dobÄ™ w chÅ‚odnym miejscu. Po tym ukÅ‚adamy je w foremkach kośćmi do góry i pieczemy w dochówce (lub w piecu) w niskiej temperaturze okoÅ‚o 80° C przez dwie godziny. NastÄ™pnie wyciÄ…gamy blaszkÄ™ i obracamy kośćmi w dóÅ‚ i pieczemy godzinÄ™ w wyższej temperaturze do zarumienienia. Po wyjÄ™ciu z pieca, sos zlewamy na patelniÄ™ i redukujemy aż zgÄ™stnieje, a w ostatnim momencie dodajemy masÅ‚o. Sosem polewamy żeberka i dekorujemy Å›wieżą natkÄ… pietruszki.
Receptura na żeberka z dzika w pomidorach z miodem jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu do dzisiaj pozostała bez zmian.
– Tradycyjne smaki sÄ… ponadczasowe, a Lubuszanie coraz chÄ™tniej dzielÄ… siÄ™ swoimi przepisami, pokazujÄ…c przy okazji, że nasz region posiada niezwykÅ‚e bogactwo smaków i aromatów – mówi
StanisÅ‚aw Tomczyszyn, który zachÄ™ca mieszkaÅ„ców do zgÅ‚aszania kolejnych przepisów. Jak wprowadzić wniosek o wpis na listÄ™?
Zgodnie z rozporzÄ…dzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wzoru wniosku o wpis na listÄ™ produktów tradycyjnych (Dz. U. 2005 r. nr 58, poz. 509) produkty, które mogÄ… zostać wpisane na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych zostaÅ‚y podzielone na dziesięć kategorii. SÄ… to:
1. Sery i inne produkty mleczne
2. Mięso świeże oraz produkty mięsne
3. Produkty ryboÅ‚ówstwa, w tym ryby
4. Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie)
5. Wyroby piekarnicze i cukiernicze
6. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna itp.)
7. Miody
8. Gotowe dania i potrawy
9. Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
10. Inne produkty
W kategorii „Inne produkty” mogÄ… zostać wpisane te, które nie wchodzÄ… w zakres merytoryczny punktów 1-9 i wymienione sÄ…:
1) w załączniku I do Traktatu ustanawiajÄ…cego WspólnotÄ™ EuropejskÄ… lub,
2) w załącznikach do rozporzÄ…dzenia Rady nr 2081/92 dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeÅ„ geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i Å›rodków spożywczych lub,
3) w załączniku do rozporzÄ…dzenia Rady nr 2082/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie Å›wiadectw o szczególnym charakterze dla produktów rolnych i Å›rodków spożywczych.
PodstawÄ… wpisu produktu na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych jest jakość lub wyjÄ…tkowe cechy i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci wynikajÄ…ce ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne metody uważa siÄ™ te wykorzystywane od co najmniej 25 lat. Zatem niezależnie od nazwy produktu oraz jego zwiÄ…zku z regionem podstawÄ… wpisu jest wykazanie 25-letniej tradycji wytwarzania produktu. Nie oznacza to, że podmiot zgÅ‚aszajÄ…cy produkt do wpisu na listÄ™ musi produkować go przynajmniej od 25 lat. Okres ten odnosi siÄ™ do produktu, a nie do producenta.
O wpis produktu na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych wystÄ…pić mogÄ… osoby fizyczne, prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadajÄ…ce osobowoÅ›ci prawnej, a wytwarzajÄ…ce dany produkt rolny, Å›rodek spożywczy lub napój spirytusowy. Nie istnieje obowiÄ…zek zrzeszania siÄ™ producentów poszczególnych wyrobów. Produkt może zgÅ‚osić nawet pojedynczy producent.
Wniosek o dokonanie wpisu na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych skÅ‚ada siÄ™ na formularzu, który zostaÅ‚ okreÅ›lony w rozporzÄ…dzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wzoru wniosku o wpis na listÄ™ produktów tradycyjnych. WypeÅ‚niony należy zÅ‚ożyć zarówno w formie papierowej jak i elektronicznej do UrzÄ™du MarszaÅ‚kowskiego Województwa Lubuskiego. Po sprawdzeniu wniosku pod wzglÄ™dem formalnym i merytorycznym, UrzÄ…d MarszaÅ‚kowski przekazuje go do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w celu dokonania wpisu produktu na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych .
SzczegóÅ‚owych informacji na temat zasad dokonywania wpisu na ListÄ™ Produktów Tradycyjnych prowadzonÄ… przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi udziela Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich UrzÄ™du MarszaÅ‚kowskiego Województwa Lubuskiego tel. 068 456 52 25, mail: sekretariat.dfw@lubuskie.pl.
Oprac. redakcja
foto ilustracyjne Pixabay
Coraz bliżej święta
Otwarcie hali sportowo-widowiskowej Arena GORZÓW jest gÅ‚ównym elementem tegorocznej kampanii „Gorzów blisko Å›wiÄ…t”. Dwudniowa impreza zaplanowana jest w dniach 9-10 ...
<czytaj dalej>ChcÄ… nowego porozumienia paradyskiego
Prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, wspólnie z prezydentami Zielonej Góry Januszem Kubickim i Nowej Soli Jackiem Milewskim, jest inicjatorem i wspóÅ‚organizatorem ...
<czytaj dalej>Uzasadnienie inicjatywy obywatelskiej
Publikujemy UZASADNIENIE INICJATYWY OBYWATELSKIEJ na rzecz skrócenia urzÄ™dowej nazwy miasta Gorzów Wielkopolski i przywrócenia jej historycznego polskiego brzmienia – GORZÓW.
WSTĘP
tylko ...
<czytaj dalej>Petycja
Szanowny Panie Prezydencie,
powstała petycja dotycząca likwidacji podziemnego przejścia dla pieszych przez ulicę Piłsudskiego. Ja chciałabym się przyłączyć do tej inicjatywy, ...
<czytaj dalej>