piątek 31 marca 2023     Balbina, Beniamin, Gwidon
eGorzowska - internetowy dziennik Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej
szukaj    szukaj szukaj
« powrót
Nie marnuj
eGorzowska - 11997_grKvUv7rTMwY3ehxLoLE.jpgTylko w Polsce co roku 5 mln ton żywności trafia do kosza. Przypominamy, jak nie marnować jedzenia.

Niewyrzucanie jedzenia to nie tylko dbałość o swój portfel, ale i o środowisko.

Mogłoby się wydawać, że za wyrzucanie jedzenia odpowiadają głównie restauracje, hotele czy sklepy. Ale stamtąd pochodzi niespełna 10 proc. produktów spożywczych. Najwięcej z nich trafia do kosza w gospodarstwach domowych. Polscy konsumenci wyrzucają rocznie aż 3 mln ton (ponad 60 proc.) żywności.
Do takich wniosków doszli autorzy raportu „Przeciwdziałanie Marnowaniu Żywności” Najwyższej Izby Kontroli. Jak zaznaczają, wyniki mogą być niepełne. Istnieje zatem prawdopodobieństwo, że skala problemu jest jeszcze większa. Wzrost świadomości społecznej i wdrożenie odpowiednich działań przez każdego konsumenta są więc kluczowe dla ograniczenia rozmiaru zjawiska.
– Wielu sytuacji, w których marnuje się jedzenie, można uniknąć. W tym celu należy odpowiednio przemyśleć konsumpcję. Na przykład, robiąc zakupy z przygotowaną wcześniej listą, prawdopodobnie nie kupimy więcej produktów, niż rzeczywiście potrzebujemy. Warto również wystawiać produkty z krótszą datą przydatności na przód lodówki, stosując tzw. FIFO, czyli „First In – First Out”. Ta zasada zakłada, że najpierw korzysta się z żywności, która jako pierwsza pojawiła się w kuchni. Dzięki temu szansa, że jedzenie zostanie zapomniane jest mniejsza – mówi lider Akademii Ekologicznej Amest Otwock Felice Scoccimarro.

Jak nie marnować żywności w domu?

Niezwykle istotne w gospodarstwie domowym jest planowanie posiłków i zakupów oraz ich odpowiednie przechowywanie. Często jedzenie trafia do kosza, gdy nie nadaje się już do spożycia. Zazwyczaj dlatego, że przeleżało swój czas przydatności lub utraciło właściwości na skutek działania czynników zewnętrznych, np. promieni słonecznych, wilgoci oraz wysokich temperatur.
– Upał w połączeniu z intensywnym światłem dziennym powoduje, że owoce i warzywa szybko tracą swój apetyczny wygląd i smak. W tym przypadku wzrasta też ryzyko rozwoju groźnych bakterii, które powodują, że produkty przestają być zdatne do spożycia. Aby ograniczyć taką możliwość, warto trzymać je w cieniu. Uwagę należy zwrócić również na mięso i nabiał, które powinny znaleźć się w lodówce. Wyjątkiem jest mleko UHT. Przed otwarciem temperatura pokojowa nie jest dla niego szkodliwa. Kierując się tymi zasadami będziemy mogli dłużej cieszyć się z wysokiej jakości zakupów – mówi Felice Scoccimarro.

Informacje na temat warunków przechowywania często znajdują się na etykietach. Można też znaleźć na nich adnotacje: „należy spożyć do”, która mówi o granicznej dacie bezpiecznej konsumpcji oraz „najlepiej spożyć przed”. Druga z nich wskazuje na dzień możliwej utraty jakości, a ta często nie rzutuje na zdatność do spożycia. Jeżeli chodzi o warzywa, owoce i mięsa sprzedawane luzem, pomocnych wskazówek mogą udzielić sprzedawcy. Łatwiej też zatroszczyć się o świeżość, gdy jedzenie trzyma się w odpowiednich opakowaniach.

Z jakich pojemników wielorazowych korzystać?
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na symbol kieliszka i widelca, który informuje o dopuszczeniu opakowania do kontaktu z żywnością. Pierwszym wyborem będą te ze szkła. Materiał ten jest bezpieczny dla żywności, ale niestety łatwo się tłucze. Z drugiej strony, jego recykling jest także jednym z najbardziej opłacalnych i pozwala na ponowne wykorzystanie dużej części odpadów. Warto rozważyć również lunchboxy metalowe, które nie ulegają zniszczeniu tak łatwo, jak ich szklane odpowiedniki. Szukając połączenia trwałości i uniwersalności, można zdecydować się na wielorazowy pojemnik plastikowy. Dzięki możliwości wielokrotnego użycia, jego negatywny wpływ na środowisko będzie mniejszy niż w przypadku jednorazowego opakowania.

Oprac. red.


18 października 2022 08:22, admin ego
« powrót
Dodaj komentarz:

Twoje imię:
 
Miasto szuka nawigatorów biznesu
Ruszył nabór do kolejnej edycji konkursu o Nagrodę Gospodarczą Prezydenta Miasta „Nawigator biznesu MOF GW”. Konkurs kierowany jest do firm ... <czytaj dalej>
Po dowód osobisty do 13.30
Po dowód osobisty do 13.30. W najbliższy piątek (31 marca) obsługa klientów Urzędu Miasta związana z dowodami osobistymi (składanie wniosków o ... <czytaj dalej>
Kalwaria Rokitniańska
Diecezjalne sanktuarium maryjne w Rokitnie zaprasza do udziału w nabożeństwie Kalwarii Rokitniańskiej urządzanym tradycyjnie w piątek przed Niedzielą Palmową (31 ... <czytaj dalej>
Bardzo dużo zmian w komunikacji miejskiej
Do 24 marca zaplanowano konsultacje nowych rozkładów jazdy komunikacji miejskiej. Mają one skoordynować sieć połączeń, tak aby odpowiadała potrzebom mieszkańców, ... <czytaj dalej>
Przeglądaj cały katalog lub dodaj swoją firmę
"Alprex" M. i K. Góreccy

ul. Kosynierów Gdyńskich 82, Gorzów Wlkp.
tel. 95 720 64 35
branża: Alarmowe systemy - instalacja <czytaj dalej>
"Auto-Szyby" S.C. Jarosław Raczkowski Piotr Sułecki

ul. Zielona 33 -34, Gorzów Wlkp.
tel. 95 723 99 27
branża: Samochody - szyby <czytaj dalej>

Stara jezdnia Słowiańskiej do remontu
W ostatnią środę marca firma Eurovia planuje rozpoczęcie prac na ... <czytaj dalej>
Termoablacją w guzy wątroby
Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki w Gorzowie jako jedyny w regionie do ... <czytaj dalej>
Odkrycie nowego genu związanego z rakiem piersi
W imieniu prof. dr hab. Cezarego Cybulskiego oraz prof. dr ... <czytaj dalej>
Padok Pegaza
Nowa propozycja dla tych, którzy chcą pisać. Związek Literatów Polskich oraz ... <czytaj dalej>
Kalendarium eventów
« marzec 2023 »
P W Ś C P S N
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
dodaj: imprezy@egorzowska.pl
Mała wielka sprawa
eGorzowska - adminfoto_hanna.jpg
Hanna Kaup:
Mówić ludzkim głosem
I znów koło roku staje w tym samym świątecznym miejscu, niosąc ze sobą kilka dni odpoczynku, chwilowy powrót do zajęć i kolejne dni wolne. Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok ... <czytaj dalej>
Zakochaj się w Gorzowie
To będzie kolejna okazja by zakochać się w Gorzowie. Wspólnie z <czytaj dalej>
Gorzowskie drzewa w obiektywie
Prezydent Miasta Gorzowa Wielkopolskiego w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „ZazieleńMY Gorzów” <czytaj dalej>

aktualnie nie ma żadnej czynnej sondy
Robisz zdjęcia? Przyślij je do nas foto@egorzowska.pl
eGorzowska - plywanie.jpg
admin ego:
170 lat temu...
30 marca. Mimo że ostatnio sypnęło śniegiem, na polach ruch ... <czytaj dalej>
admin ego:
Fortepiany, fortepiany
29 marca jest 88 dniem roku i dlatego ogłoszono go ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Kryzys? Jaki kryzys?
W województwie lubuskim podobno kryzysu nie widać. Zwiększanie zatrudnienia, zwiększanie wynagrodzeń ... <czytaj dalej>
admin ego radzi:
Uwaga, odbiorcy ciepła systemowego
Od 1 marca 2023 r. będą obowiązywały nowe zasady wsparcia ... <czytaj dalej>
Blogujesz? Rób to lokalnie!
Wystarczy jedno kliknięcie w egoBlog
Masz problem?
Napisz do eksperta egoEkspert
Żadna sprawa nie zostanie bez odzewu. Daj znać na eGo Forum
Anonim_1693:
I dodam , że "Mirabelka" jest autorką słów hymnu stomików polskich, wielu wywiadów, felietonów, akcji - nooo, energia Ją rozpiera! P <czytaj dalej>
Bożena P.:
Dziękuję Pani Hanno za wrażliwość i pomoc dla drugiego człowieka.Pani działalność jest ciągle widoczna i nieoceniona. <czytaj dalej>
Anonim_3731:
Dziękuję z całego serca Pani Redaktor Od Serca. <czytaj dalej>
Anonim_2423:
Brawo <czytaj dalej>
Anonim_1738:
Macie rację. Takie" dziunie" po skończeniu lokalnej " sorbony-np. PWSZ, szukają przez fb kontaktów, tworzą problem, opiszą skrupu <czytaj dalej>
 
eGorzowska.pl - e-gazeta Gorzowskiej Agencji Dziennikarskiej